Etusivu
Nainen ja poika tekevät yhdessä ruokaa, paistavat pannulla jotain.
Kuva: Mostphotos

Arki toimimaan asia kerrallaan

Silve Serenius-Sirve
Katariina Berggren
25.1.2024 Lapsuus

Monissa perheissä lapsen itsesäätelyn, oppimisen tai neuropsykiatristen piirteiden haasteet saattavat tuoda pulmia arkeen ja vuorovaikutukseen. Silloin hyvät vinkit ja työkalut ovat tarpeen. Arki toimimaan -opas antaa vanhemmille keinoja lapsen myönteiseen tukemiseen.

Arki toimimaan -opas kannustaa toimivaan, myönteiseen vuorovaikutukseen. Toimivan vuorovaikutuksen ja muutoksen mahdollistamiseksi aikuisen on tärkeä tunnistaa omia tapoja toimia ja reagoida tunteita herättävissä tilanteissa. Tämän vuoksi oppaaseen on päivityksen yhteydessä lisätty vanhemman oman itsesäätelyn näkökulmaa ja sen merkityksen oivaltamista. Myönteiset vuorovaikutuskehät vahvistavat sekä vanhemmuutta että lapsen ja vanhemman välistä vuorovaikutusta.

Opas poimii arjen ja vuorovaikutuksen yleiset haasteet ja tuo esiin niissä huomioitavia, lasta auttavia asioita ja ratkaisuehdotuksia. Näitä ovat esimerkiksi:

  • johdonmukaisuus
  • rutiinit ja säännöllisyys eli arjen ennakoitavuus
  • säännöt ja sopimukset
  • aikuisen apu ja tuki
  • tulevien tilanteiden ja tapahtumien ennakoiminen ja valmistaminen lapselle
  • kannustaminen ja myönteisten asioiden huomioiminen.

Liikkuen ja leikkien, koulua käyden

Opas käsittelee yksitellen päivittäisiä toimia, kuten syömistä, pukeutumista, peseytymistä ja nukkumista. Liikkumiseen, leikkiin ja vapaa-aikaan liittyen kerrotaan keinoja, joilla voi tukea lapsen leikkiä ja harrastamista sekä ohjata lasta mediamaailman hallittuun käyttöön.

Varhaiskasvatukseen ja kouluun liittyen oppaassa on vinkkejä vanhemmalle ja ammattilaiselle, niin yhteistyöhön kodin kanssa kuin opetustilanteisiinkin. Uutena sisältönä oppaaseen on tuotu aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön Käypä hoito -suosituksen oivallinen kooste ympäristötekijöistä, jotka voivat voimistaa tai lievittää oireita. Oppilaalle annetaan vinkkejä esimerkiksi kokeisiin valmistautumisesta.

Kodin ulkopuolisten tilanteiden käsittelyyn annetaan muun muassa matkustamisen ja lääkärissä käyntien sujuvuutta lisääviä keinoja. Kaverisuhteet ja sosiaaliset tilanteet -teema kertoo sosiaalisiin suhteisiin vaikuttavista pulmista. Opas tuo esille keinoja auttaa lasta hahmottamaan näitä pulmia sekä luomaan ja ylläpitämään kaverisuhteita.

Koko perhe tietoiseksi tunteista ja vuorovaikutuksesta

Lapsen tunnesäätely ja riitatilanteet saavat myös paljon huomiota. Oppaassa kerrotaan, miten voi auttaa lasta tulemaan tietoiseksi omista tunteista, niihin liittyvistä kehon tuntemuksista ja omista tavoista toimia tunteen herätessä. Samassa yhteydessä annetaan aikuiselle vinkkejä, miten toimia riitatilanteissa lapsen rauhoittamiseksi sekä raivokohtausten hillitsemiseksi ja käsittelemiseksi rakentavalla tavalla.

Koko perheen huomioiminen on erittäin tärkeää. Oppaassa tuodaan esiin vanhemman, lapsen ja myös sisarusten välisen vuorovaikutuksen tavallisimpia pulmakohtia ja vinkkejä yhteisten pelisääntöjen rakentamiseksi.

Vanhemmuuden voimavarat ovat esillä viimeisenä, muttei vähäisimpänä näkökulmana. Esiin nostetaan vanhemman omaa hyvinvointia voimistavia keinoja. Lisäksi autetaan vanhempia huomaamaan omat tapansa ajatella ja mahdollisuutensa vaikuttaa niihin. Omien tunteiden ilmaisu ja rakentava käsittely vaikuttaa omaan ja koko perheen hyvinvointiin.

Ratkaisut ovat yksilöllisiä

Jokainen lapsi ja perhe on erilainen. Toimivien ratkaisujen löytäminen on yksilöllistä ja voi viedä aikaa. Johdonmukaisuus ja uudesta käytännöstä yhdessä sopiminen auttavat uuden toimintatavan käyttöönottoa.

Toimivat ratkaisut ovat usein yksinkertaisia, vaikka käsillä oleva arjen haaste tuntuisikin monimutkaiselta ja sillä hetkellä hyvin kuormittavalta. On tärkeää miettiä sekä lapsen että perheen näkökulmasta, mihin asioihin muutosta haetaan ja usein tehokkainta on keskittyä yhteen asiaan kerrallaan.

Oppaan takana asiantuntijaosaamista ja yhteistyötä

Arki toimimaan -opas on käytännönläheinen ja ratkaisukeskeinen. Se antaa alle kouluikäisen ja alakouluikäisen lapsen ja hänen perheensä maailmaan vinkkejä myönteisistä toimintamalleista tavallisimpiin, monissa perheissä haastaviksi koettuihin tilanteisiin.

Vanhempien lisäksi oppaasta hyötyvät perheen läheiset, harrastustoiminnan ohjaajat sekä ammattilaiset varhaiskasvatuksessa, alakoulussa ja sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Opasta voi hyödyntää niin kahdenkeskisissä vuorovaikutustilanteissa kuin ryhmätilanteissakin. On hyvä huomata, että oppaan vinkit hyödyttävät kaikkia lapsia ja edesauttavat koko ryhmän toimintaa niin varhaiskasvatuksessa, koululuokassa kuin harrastustoiminnassakin.

Arki toimimaan -oppaan ensimmäinen painos ilmestyi vuonna 2011 ADHD-liiton ja Barnavårdsföreningenin yhteistyöllä. Jo tuolloin opas saavutti suuren suosion. Vuonna 2021 opasta uudistettiin yhteistyössä asiasisältöä ja graafista ilmettä päivittämällä. Joulukuussa 2022 saimme valmiiksi oppaan kauan odotetut käännökset ruotsiksi ja Vantaa–Kerava-hyvinvointialueyhteistyöllä myös englanniksi.