Etusivu
Kaksi nuorta makaavat lattialla mahallaan ja katsovat läppäriä.
Kuva: Pexels

Nuoren adhd-epäily – miten pääsee tutkimuksiin

Marika Östman
7.12.2023 Nuoruus

Adhd-oireinen nuori on aina tarpeen tutkia. Aina oireiden takaa ei löydy adhd, mutta oikea diagnoosi ja hoito voivat auttaa opintojen suorittamisessa, ne voivat antaa mahdollisuuden saada voimavarat käyttöön, estää syrjäytymistä ja ehkäistä itsetunto-ongelmia.

Adhd:n ydinoireita ovat tarkkaamattomuus, yliaktiivisuus ja impulsiivisuus. Näitä kaikkia voi esiintyä, tai oireet voivat painottua vain yhdelle osa-alueelle. Tarkkaamattomuusoireita ovat muun muassa vaikeus keskittyä, tavaroiden hukkaaminen ja unohtelu. Sen sijaan yliaktiivisuusoireita ovat muun muassa vaikeus istua paikallaan rauhallisesti ja kyvyttömyys rentoutua. Voimakkaat tunnetilojen vaihtelut ovat esimerkkinä impulsiivisuusoireista.

Jotta näiden oireiden perusteella on syytä epäillä adhd:tä, on näitä esiinnyttävä ala-asteesta lähtien ja oireita on oltava enemmän kuin muilla samanikäisillä.

Samantyyppisiä oireita voivat aiheuttaa tunnistamatta jäänyt lukihäiriö tai oppimiskyvyn häiriö, hoitamaton ahdistus tai masennus, liian vähäinen uni tai tai jokin yleissairaus. Lisäksi esimerkiksi ongelmat ikätoverisuhteissa ja perheen haasteet voivat näyttäytyä nuoren vaikeutena keskittyä.

Miten adhd-tutkimuksiin pääsee

Peruskoulua käyvien nuorten adhd-selvittelyt kuuluvat kouluterveydenhuollolle. Kouluterveydenhoitaja ohjaa tarvittaessa koululääkärille tai kasvatus- ja perheneuvolaan (osassa kunnista), jonne voi varata ajan myös suoraan.

Koululääkäri haastattelee nuorta ja vanhempia ja antaa usein kyselykaavakkeita vietäväksi myös opettajalle. Näin saadaan tietoa nuoren oireista myös koulupäivän aikana. Koululääkäri ohjaa/tekee tutkimukset ja aloittaa tarvittaessa hoidon. Epäselvissä tai monimutkaisissa tapauksissa konsultoidaan erikoissairaanhoitoa tai tehdään lähete nuorisopsykiatrian poliklinikalle.

Keskiasteen oppilaitoksessa opiskelevien nuorten adhd-oireiden tutkimus tehdään vastaavasti opiskelijaterveydenhuollossa.

Nuoren ollessa täysi-ikäinen adhd-tutkimuksiin pääsee terveyskeskuksen kautta. Useissa kunnissa perusterveydenhuollon palveluksessa on psykiatri, jonka johdolla tutkimukset tehdään ja joka asettaa diagnoosin ja aloittaa tarvittaessa hoidon.

Adhd-tutkimuksiin voi hakeutua myös yksityissektorille. Nuorisopsykiatrian tai aikuispsykiatrian erikoislääkäri, lastenneurologi ja neurologi tekevät adhd-tutkimuksia. Aikaa varatessa kannattaa varmistua, että adhd:n tutkimukset ja hoito kuuluvat kyseisen lääkärin tarjoamiin palveluihin.

Joskus tutkimuksiin pääsyssä on vaikeutta tai siinä on paljon viivettä. Kannattaa olla aktiviinen hoitotahoon päin ja ottaa selvää miksi tutkimukset eivät edisty.

Mitä adhd-tutkimukset pitävät sisällään

Nykytilannetta kartoitetaan haastattelulla. Tietoa kerätään muun muassa nukkumisesta, ahdistus- ja masennusoireista, mahdollisista yleisoireista (jokin muu sairaus oireiden takana?), nuoren kotitilanteesta, kaverisuhteista sekä mahdollisista koulunkäyntiin liittyvistä pulmista. Joskus tarvitaan laboratoriokokeita, mahdollisesti myös sydänfilmi.

Nuorta ja hänen vanhempiaan haastatellaan adhd:hen sopivien oireiden osalta. Usein nuorelle/vanhemmille/opettajalle annetaan kyselykaavakkeita täytettäväksi. Oireiden alkamisikää arvioidaan haastatteluiden ja ala-asteen todistusten pohjalta.

Hoidon porrastuksesta

Opiskeluterveydenhuolto on hyvä tutkimaan ja hoitamaan adhd:tä, sillä silloin ollaan nuorta lähellä koulussa. Jos opettaja on nuoren luvalla otettu mukaan tutkimus- ja hoitoprosessiin, saadaan hyvin tietoa nuoren oireista ja hoidon tehosta opiskelun suhteen.

Epäselvissä tai monimutkaisissa tilanteissa nuorisopsykiatrian poliklinikka tutkii ja aloittaa hoidon, sitten hoidon seuranta yleensä siirtyy takaisin koulu- tai opiskeluterveydenhuoltoon.

Mikäli nuorella on muita neuropsykiatrisia oireita tai tilanne vaatii erityisosaamista, toteutetaan tutkimus ja hoidon aloitus neuropsykiatrian poliklinikalla. Täältä hoidon seuranta siirtyy usein ensin psykiatrian poliklinikalle ja myöhemmin seuranta voi siirtyä koulu- tai opiskeluterveydenhuoltoon.

Yksityislääkärille voi hakeutua suoraan tutkimuksiin ja hoidon aloitukseen. Hoidon seuranta voi jatkua samalla lääkärillä, tai se voidaan siirtää koulu- tai opiskeluterveydenhuoltoon.