Etusivu
Nuori nainen työskentelee keittiön pöydän ääressä. Pöydällä on läppäri ja muita esineitä. Naisella on punainen pipo päässään ja kahvikuppi kädessään.
Kuva: Pexels

Termit tutuiksi – ADHOODS-palvelimella body doublataan

Sinna Saarto
Sinna Saarto
11.1.2024 Nuoruus

Discordissa toimiva ADHOODS tarjoaa kävijöilleen monipuolisesti tietoa, tukea ja vertaisuuden kokemuksia. Nuorten aktiivisessa keskustelussa vilisee joitakin toistuvia teemoja, joista osa voi jollain tasolla koskettaa myös neurotyypillisten henkilöiden elämää. Ilmiöihin liittyvät termit eivät kuitenkaan ole aina kaikille tuttuja.

ADHOODS on 16–29-vuotiaille adhd-oireisille suunnattu Discord-palvelin, jossa vilkasta keskustelua käydään vaihtelevin teemoin aina opiskelusta ja arjenhallinnasta harrastuksiin ja lemmikkeihin. Tietoa jaetaan puolin ja toisin esimerkiksi erilaisten asiantuntijavierailujen ja arjen vinkkipankin muodossa.

Kun minkä tahansa teeman ympärille muodostuu oma yhteisönsä, sisältyy heidän keskinäiseen kommunikaatioonsa tavallisesti jonkin verran termejä, jotka eivät välttämättä vähemmän aiheeseen vihkiytyneelle aukea.

Body double auttaa saamaan aikaan

Body double on adhd-yhteisöissä usein varsin tunnettu ilmiö. Käytännössä sillä kuvataan tilanteita, joissa ihminen saa asioita paremmin aikaan toisen ihmisen ollessa läsnä. Palvelimen kävijät hyödyntävät body doublea monesti erityisesti opiskeluun, mutta sen käyttötarkoitukset eivät suinkaan rajoitu tähän.

Adhd-oireisilla toiminnanohjauksen vaikeudet voivat kohdistua monenlaisiin tehtäviin ja rutiineihin. Palvelimen kävijä Helka esimerkiksi kuvaa body double -iltarutiiniaan seuraavasti:

“Eli mulla ja mun ystävällä, jolla on myös adhd, on ollut vaikeuksia mennä nukkumaan ajoissa ja saada siten säännöllistettyä unirytmiä. Joten otettiin käyttöön hyvän yön puhelut, jonka ajankohta sovitaan esimerkiksi kello 22 alkavaksi.”

“Sen puhelun aikana tehdään samaan aikaan iltatoimet kuten iltapala, hammaspesut, yöpuvun vaihto ynnä muu sellainen ja vaihdetaan päivän kuulumisia, kunnes “puhutaan toisemme peiton alle.” Tällä ollaan saatu aloitettua iltatoimet, mentyä petiin aiemmin sekä säännöllisemmin. Ja kaksi kärpästä yhdellä iskulla, koska myös ystävän kanssa höpöttely on tosi tärkeetä!”

ADHOODS-palvelimella on tänä päivänä kaksi body double -kanavaa, joista toinen on tarkoitettu hiljaiseen työskentelyyn ja toinen sellaiseen yhdessä tekemiseen, minkä aikana saa myös käydä vapaata keskustelua.

Maski peittää adhd-oireita

Maskaaminen on säännöllisesti toistuva puheenaihe jo siksi, että se on merkittävä osa monen neurokirjon ihmisen elämää. Maskaamisella tarkoitetaan käytännössä oireiden peittelyä, jotta ihminen pystyy esiintymään muiden silmissä sosiaalisesti hyväksyttävällä tavalla.

Adhd-oireisten kohdalla tämä voi tarkoittaa esimerkiksi impulssien hallintaa, keskusteluiden harjoittelua ja toisten ihmisten käytöksen ja ilmeiden kopioimista. Ilmiö tulee helposti sivuutetuksi ja vähätellyksi, sillä neurotyypillisetkin ihmiset mukautuvat jonkin verran sosiaalisen ympäristönsä vaatimuksiin.

Kyseessä on kuitenkin huomattavasti suurempaa henkistä kuormitusta aiheuttava mukautumisen muoto, minkä myötä neurokirjolla oleva ihminen ei välttämättä koe saavansa olla täysin oma itsensä oikein missään ympäristössä. Päällä on sen sijaan aina niin sanotusti neurotyypillisen ihmisen rooliasu, jonka avulla adhd-oireet pysyvät piilossa.

Maskaaminen ei ole aina tietoista toimintaa, vaan se voi hyvin olla ympäristöltä elämän varrella saadun palautteen seurausta. Tämän vuoksi sen lopettaminen tai vähentäminen ei myöskään tapahdu aina sormia napsauttamalla.

Hyperfiksaatio vie kaiken huomion

Hyperfiksaatio tarkoittaa intensiivistä kiinnostusta, joka voi kohdistua esimerkiksi tiettyyn ihmiseen, aihealueeseen tai aktiviteettiin. Hyperfiksaation kohde saattaa säilyä samana pitkiäkin aikoja. Se voi viedä valtaosan adhd-oireisen ihmisen huomiosta, jolloin muut elämän osa-alueet jäävät vähemmälle huomiolle.

Kyseessä voi siis olla myös haitallinen ilmiö, mutta moni kokee myös saavansa hyperfiksaatioista merkityksellistä sisältöä elämäänsä. Esimerkiksi ADHOODSin kävijä Sonja kuvailee tilannettaan seuraavasti:

“Mulla on yksi kaveri, joka yritti opetella pitkään espanjaa, mutta sitä ei vaan yhtään napannut se homma. Ja mä taas sitten itse katson tosi paljon animea ja mä opin tavallaan yhtäkkiä siinä sivussa japania aika hyvin.”

Hyperfiksaation kohdetta on kuitenkin hankalaa lähteä itse valitsemaan niin, että sen voisi aina valjastaa puhtaasti yleishyödyllisiin asioihin.

“Ei sitä normaalisti ehkä pysty huijaamaan itseään tykkäämään jostain asiasta, jos ei yhtään ole tarttumapintaa. Mutta kunhan sitten vaan etsii sitä tarttumapintaa ihan mitä kautta tahansa, niin sitä voi ehkä käyttääkin tietyllä tapaa sellaisena supervoimana”, Sonja lisää.